Skip til hoved indholdet

Bål og Grill

Du må gerne lave et bål i haven, eller tænde op i grillen til aftensmaden. Man skal dog være opmærksom på at åben ild kræver omtanke og forsigtighed.

Bål

Landets beredskaber slukker mange brande i forbindelse med bål. Brandene opstår typisk på grund af en af følgende forhold;

  • Afstanden til brandbare overflader er for kort
  • Bålet bliver tændt forkert
  • Man har glemt at have vand i nærheden
  • Forkert håndtering af aske og gløder

Det er vigtigt at følge disse regler for mindre bål:

  • Bålet må maks. have en diameter på 120 cm eller skal placeres i et bålfad
  • Bålet skal placeres mindst 10 meter fra bygninger og mindst 15 meter fra bygninger med stråtækte tage
  • Bålet skal placeres mindst 15 meter fra træer, lyngklædte arealer samt marker
  • Bålet skal placeres mindst 15 meter fra letantændelige, brandfarlige eller brandnærende stoffer
  • Ved stærk vind over 10,7 m/s er det ikke tilladt at tænde bål

For at forebygge at der opstår brand, anbefales det, at du gør følgende;

  • Anvend kun rent og tørt træ, træbriketter el. lign.
  • Haveaffald skal i byzoner som udgangspunkt ikke brændes af, men afleveres på kommunens genbrugsplads
  • Tænd ikke bål i hård vind
  • Hæld aldrig brandfarlig væske på et bål (benzin, sprit el. lign.)
  • Sluk bålet med vand og ikke sand eller jord – hav altid vand i nærheden til slukning
  • Opbyg bålet stabilt

Grill

  • Der må kun grilles udendørs – med mindre grillen er konstrueret til indendørs brug
  • Grillen skal placeres stabilt, og engangsgrill skal placeres på et fast underlag
  • Hæld aldrig brandfarlig væske på en tændt grill
  • Hav altid vand i nærheden til slukning i tilfælde af, at noget går galt
  • Gå først fra grillen, når den er slukket helt

Ring 1-1-2, hvis noget skulle gå galt, og bålet kommer ud af kontrol, så du ikke selv kan slukke det

Tigervej 8
4600 Køge

Telefon: 56676710
brand.redning@koege.dk